Het Grote Doel – Road to Rotterdam Marathon 2025

Het Grote Doel – Road to Rotterdam Marathon 2025

Het klinkt nog zó ver weg, de marathon van Rotterdam in 2025. Tweeduizendenvijfentwintig. Tóch wil ik je meenemen op deze anderhalf jaar durende reis. Want ja, zo lang gaat ‘ie duren. Anderhalf jaar. Ik ga proberen- met duidelijke nadruk op probéren – wekelijks op maandag een blog te plaatsen over mijn trainingen en mijn daarbij horende hersenspinsels. Hierbij de introductie, en vandaag enkel een hoop hersenspinsels!

Ik hoor je denken: je hebt al heel veel 5km en 10km wedstrijden erop zitten en loopt al aardig wat jaren hard. Waarom ga je niet voor een marathon in 2024? Nou, dat kan ik uitleggen:

  1. Ik heb nog geen halve marathon gelopen. Mijn plan was om dit gisteren te doen, in Amsterdam. Helaas is het trainen naar die halve marathon toe niet gegaan zoals ik had gehoopt. Hardlopen blijft een leerproces voor mij.
  2. Ik ben er dus naar mate mijn trainingen vorderde achter gekomen dat ik absoluut niet goed kan trainen in de warmte. Lange afstanden gaan dramatisch als het kwik boven de 20 graden stijgt. Ik moet dus sowieso voor een (halve) marathon in het voorjaar gaan, het liefst in maart of april.
  3. Ik heb snelheid nodig. Ik ben een langzame lopert die verwacht een finishtijd te halen rond de tijd dat de bezemwagen je van het parcours afveegt. Er is natuurlijk absoluut niks mis met de laatste loper zijn tijdens een marathon, ik denk alleen dat ik het persoonlijk lastig vind om continu met de bezemwagen zo dicht op me te lopen. Ik hoop op minstens een half uur speling, dus wil trainen naar een tijd waarmee ik de hele marathon kan finishen in een tijd van 5 uur.
  4. Het jaar 2025 is het precies tien jaar sinds ik mijn eerste stappen in mijn hardloopschoenen zette. Een heel bijzonder jaar voor mij dus.

Wat zijn mijn tussendoelen?
Natuurlijk heb ik tussentijdse doelen. Een hoofddoel als een marathon is niks zonder het in stapjes te verdelen. Ik heb er eigenlijk ‘maar’ drie.

  1. Een halve marathon lopen in maart. Ik weet niet of ik dit in een evenement ga doen, of zelfstandig. Het klinkt misschien raar, maar ik denk dat ik mezelf het beste weet te motiveren als ik er geen tijdsdoel aan vast heb. Ik presteer slechter onder druk, en zeker als ik een specifiek evenement hardop uitspreek. Mocht ik mezelf uiteindelijk alsnog willen inschrijven voor de City Pier City, dan is dat hartstikke prima maar zal ik het niet delen.
  2. Een snellere 10km tijd neerzetten op een evenement. Ik durf mezelf pas voor een marathon in te schrijven als ik de 10km in 1:05:00 kan lopen. Dan weet ik dat mijn basisconditie daar goed genoeg voor is. Ik heb mezelf sowieso ingeschreven voor de kwart marathon in April.
  3. In de zomermaanden leren wennen aan hardlopen in warmer weer, met de focus op korte afstanden. Ik wil in de zomer met een aantal 5km wedstrijden mee gaan doen. Die afstand is voor mij dragelijk met warme temperaturen. Ik loop mezelf dan niet kapot, en ook trainen kan ik op die manier volhouden.

Waar sta ik nu?
Op dit moment ben ik in training voor de Bruggenloop in Rotterdam. Dit is een evenement van 15km, maar wel met veel bruggen, wat het pittig maakt. Ik doe hiervoor een Ten Miles training plan via de app Runna. Ik zit in de derde trainingsweek en loop een week achter, maar dat is niet zo’n groot probleem. De temperaturen gaan dalen dit weekend, dus ik voorzie een fijne trainingsperiode aankomen. Ik evalueer mijn trainingsweken met het boek “Run Your Story” van Japke Janneke. Naast dat ik dit fysieke boekje invul, heb ik er ook een Notion template van gemaakt. Ik kan dit template natuurlijk niet delen in verband met copyrights, maar het werkt voor mij heel fijn om alle data ook op één plek digitaal te hebben. Een schrijfboekje raakt op den duur vol, een digitale versie niet. Ook kan ik deze digitale versie op iedere plek updaten. Direct na een wedstrijd, nog op locatie, of als ik eens op vakantie ben maar geen boek mee wil nemen. Het boekje vind ik in ieder geval héél fijn werken. Ik hoop dat ik met deze tools een voor mijn doen goede tijd kan neerzetten op de Bruggenloop. Ik kijk er in ieder geval naar uit om in kerstsferen te lopen!

Ik ben héél benieuwd of dit doel mij gaat lukken. Zeker in combinatie met mijn vermoeidheid door mijn autisme gaat dit nog een bijzonder proces worden, maar zéker iets wat ik wil bereiken. Tot de volgende update! Wat is jouw lange termijn doel? Laat het weten in de comments!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *