Doelen bijstellen? To race, or not to race?

Doelen bijstellen? To race, or not to race?

januari 2023 schreef ik mezelf heel enthousiast in voor mijn eerste halve marathon. Dit MOEST en ZOU mijn doel van 2023 zijn, en het MOEST per sé die van Amsterdam zijn, want die heeft een tijdslimiet van 3 uur. In de zomer kocht ik, nog steeds met dit doel voor ogen, een halve marathon trainingsplan van Have A Good Run. Ik zou keihard gaan strijden voor dit doel.

….tot de zomer echt begon. Hardlopen met een hyperreactieve luchtwegen betekent dat je heel erg moet aanpassen aan het weer. Sinds jongs af aan heb ik al moeite met de warmte. Ik kan veel minder én ik slaap veel slechter. Op een week van 7 dagen ben ik misschien 2 dagen voldoende uitgerust. Tijdens het trainen voor de halve marathon werd ik dus weer keihard met mijn neus op de feiten gedrukt: lange afstanden trainen in de zomer is een dikke no-go. Misschien is het iets wat ik ooit nog kan “trainen”, maar voor een eerste halve marathon was dit achteraf gezien dus al gedoemd te mislukken.

Maar wat is dan nu het plan?
Goede vraag, Astrid. Wat is nu het plan. Ik heb eigenlijk 2 opties.

  • Optie 1: Ik ga de Tilburg Ten Miles en/of de halve marathon in run-walk-run doen. Er zijn veel mensen die op de Jeff Galloway manier wedstrijden lopen. Geplande wandelbreaks zorgen ervoor dat je hartslag stabiliseert en dat je je lichaam elke keer een soort “reset” geeft. Welk interval je gaat doen hangt af van veel factoren, maar het belangrijkste is dat je een interval kiest die bij jou past. Mijn voorkeur gaat uit naar 3 minuten hardlopen en 1 minuut wandelen.
  • Optie 2: Beide afstanden niet doen en me focussen op de Bruggenloop in december. Het halve marathon schema liep voor een groot deel gelijk aan de Dam tot Dam schema, en aangezien de Bruggenloop zo goed als dezelfde afstand heeft, kan ik gewoon opnieuw beginnen met het schema nu het herfst is.

Maar als je voor optie 2 kiest, wanneer komt die halve dan?
Ik vermoed pas in 2025. Ik wil het jaar 2024 volledig gaan richten op sneller worden. Sneller worden op de 5km en de 10km. Een stabielere basis zorgt ervoor dat ik sterker op de halve kan staan en ook kan kiezen voor een halve marathon met een limiet van 2,5 uur in plaats van 3 uur. Ook wil ik mezelf mentaal sterker maken, want ik heb een behoorlijke faalangst. Dat is funest in combinatie met een langzame loper zijn. De angst voor de bezemwagen is onrealistisch groot.

Wanneer maak je een definitieve keuze?
Morgen, maandag 18 september, ga ik run-walk-run de ten miles doen en kijken hoe lang ik erover doe. Is dit netjes in de tijdslimiet van 2:10, dan ga ik 100% zeker van start op beide afstanden. Lukt dit me niet? Dan kies ik voor optie 2.

Welke keuze ik ook maak, het is hoe dan ook een goede keuze. Heb jij wel eens voor een moeilijke keuze gestaan met hardlopen? Hoe ging jij daarmee om?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *