Hardlopen en Faalangst.

Hardlopen en Faalangst.

Faalangst: angst om te falen. Volgens gezondheidsplein ontstaat faalangst vaak uit angst om waardering te verliezen van familie, vrienden en collega’s. Dit kan zich op verschillende vlakken in het leven uiten. Sommige mensen hebben er alleen last van op school, op werk of bij een grote wedstrijd. Anderen hebben er ook met hun hobbies last van, waar ze eigenlijk totaal geen waardering nodig hebben van anderen maar meer zichzelf die druk opleggen.

Persoonlijk heb ik vrij veel last (gehad) van faalangst in mijn leven. Bij mij begon het pas op het HBO op te spelen, toen school opeens niet meer zo lekker liep als dat het op de basisschool, middelbare school en MBO deed. Ik had niet zozeer last van de lichamelijke klachten, maar wel van de psychische kanten van faalangst. Heel lang heb daarom gedacht dat ik gewoon lui was. Ik stelde taken voor mij uit en zat heel fijn in mijn comfort zone. Zo ook in mijn privéleven, het hardlopen dus. Een lange tijd heb ik mezelf een “hardloper met chronisch motivatie gebrek” genoemd. Achteraf gezien was dat dus de faalangst. Na een langere break heb ik altijd flinke moeite om mezelf de deur uit te krijgen en leg ik mezelf een irreële druk op. Dit zorgt er dus voor dat ik ieder jaar opnieuw moet beginnen met een beginnersschema. In mijn hoofd maak ik het heel groot en denk ik dat mensen me het oordeel gaan geven dat ik lui ben.

Op dit moment ben ik mezelf aan het leren om de faalangst met het hardlopen los te laten en wil ik wat tips aan je delen, mocht je er zelf ook last van hebben.

  • Zoek uit waarom je bang bent om te falen met hardlopen. Schrijf deze redenen op en probeer ze te ontkrachten. Schrijf op waarom deze redenen eigenlijk onzin zijn. Pak dit lijstje erbij wanneer je de volgende keer weer op het punt staat om je training uit te stellen.
  • Stel realistische doelen. Mijn hoofddoel is dat ik ooit een marathon wil lopen, maar alleen al aan dat doel denken geeft een knoop in mijn maag. Dus, ik stel tussendoelen. Begin bijvoorbeeld eerst met een schema van 0-5km en zeg erbij “Ik wil minstens 1x per week hardlopen”. Na een paar weken kan je dit doel veranderen naar 2x per week, 3x per week of zelfs 4x per week. Dan duurt je schema misschien wel langer dan die 10 weken die er voor staan, maar als zulke kleine tussenstappen ervoor zorgen dat jij het einde van dat schema gaat halen, is dat alleen maar goed!
  • Trakteer jezelf bij ieder klein doel dat je behaald. Zelf deed ik dit door mijn schema uit te printen en iedere training af te kruisen. Na iedere 10 trainingen trakteerde ik mezelf op iets lekkers, of iets gerelateerd aan hardlopen. (Nieuwe kleding bijvoorbeeld)
  • Zorg voor plezier in jouw trainingen. Maak je gebruik van een hardloop horloge, helpt het misschien om te proberen er tijdens een training niet naar te kijken. Of kijk er alleen naar wanneer deze trilt/piept voor wat je bij je volgende interval moet doen. Zet je favoriete playlist aan of geniet juist heel erg van je omgeving. Probeer uit je hoofd te zetten dat je moet presteren. Ga niet na je run alles analyseren, op die manier ga je al-tijd iets vinden wat beter kan. Je gevoel is het belangrijkste.
  • Besef dat een training geen wedstrijd is. Je hoeft niet iedere training beter te zijn dan je vorige training. Je lichaam zal de ene training sterker zijn dan de andere training. Je lichaam zal ook voldoende rust nodig hebben. Ga dus niet iedere training voluit!
  • Wees geen slaaf van je trainingsschema. Een training overslaan hoort erbij. Dan is niet direct je hele schema verpest. Een schema is een guideline, geen moetje.
  • Besef dat hardlopen een HOBBY is. Althans, voor de meeste mensen dan. Zolang je geen topsporter bent of niet bij regionale wedstrijden op het podium kunt eindigen, ben jij je eigen competitie. Geniet dus vooral van het proces naar jouw doel, zonder daarbij naar de prestaties van anderen te kijken.
  • Houd je doelen deels voor jezelf. Ik probeer zelf mijn wedstrijden en doelen niet te delen met mensen in mijn directe omgeving. Dit geeft rust in mijn eigen hoofd. Ik trek het mezelf meer aan als Pietje van werk vraagt waarom ik een paar dagen niet heb hardgelopen dan wanneer Jantje die ik niet ken hetzelfde vraagt op mijn hardloopgerelateerde Instagram account. Ik heb het idee dat hardlopers het beter begrijpen wanneer je trainingen overslaat/het niet helemaal lekker gaat dan niet-hardlopers.
  • Train samen met iemand anders, maar wees kieskeurig met wie dit is. Er zijn mensen die je proberen aan te moedigen beter te worden, maar er zijn ook mensen die (vaak onbewust) erg competitief zijn en er alles aan proberen te doen om nét van je te winnen. Het fijnste zal zijn als je kan hardlopen met iemand die ongeveer hetzelfde tempo heeft zodat je elkaar vooral motiveert om de deur uit te gaan.

Hopelijk heb jij wat aan deze tips. Deel ze ook vooral met andere mensen, als je iemand in je omgeving hebt die ook dealt met faalangst bij een hobby. Mocht je zelf nog aanvullende tips hebben, deel deze dan vooral in de comments. Mocht je er zelf last van hebben en je verhaal willen delen, mag dat natuurlijk ook.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *