Trainingsdagboek #01

A Brand New Beginning. Voor de miljoenste keer, denk ik zo. Hardlopen en ik hebben een haat/liefde relatie. Ik hou er oprecht van, maar mijn hoofd denkt daar soms anders over. Ik ben een persoon die heel erg houvast zoekt aan motivatie. Ben ik niet gemotiveerd? Dan skip ik een rondje hardlopen met gemak. Jarenlang heb ik mezelf “Hardloopster met chronisch motivatiegebrek” genoemd. Tot ik deze week “het licht” zag. Of “een eureka moment” had. Of hoe je het ook wilt noemen. 😉

Ik kwam deze post tegen van Diede Joosten. Deze post beschrijft precies wat bij mij het probleem is geweest in de afgelopen zeven jaar van mijn hardlopende leven. De pijnlijke waarheid: ik heb constant de verkeerde mindset gebruikt en baalde daardoor altijd verschrikkelijk wanneer ik weer eens mezelf teleurstelde door te stoppen met hardlopen.

Nu is het oktober 2022. Twee weken geleden liep ik de 5km tijdens de City Pier City, met wederom véél te weinig training. Ik heb hier dan ook bijna een week spierpijn aan overgehouden. Ik heb met mezelf een afspraak gemaakt: dit is de laatste keer dat ik een volledig nieuwe start maak vanwege een verkeerde mindset. Het schema dat ik de komende weken ga volgen is het Have A Good (Summer) Run schema van Annemerel en Arthur. Een schema dat ik in 2020 kocht en me destijds wel goed beviel. 🙂

Woensdag 12/10/2022: Hardlopen week 1, training 1.
Vandaag de start van mijn schema. Mijn hardloopdagen zijn op woensdag, vrijdag en zondag. Soms, als het echt niet uit komt kan ik ervoor kiezen om een beetje te schuiven en kan het bijvoorbeeld woensdag/zaterdag/maandag worden.

Vandaag was ik vroeg klaar met werken, dus voor het middaguur al thuis. Dit is het afgelopen voorjaar helaas wel anders geweest. Lange dagen zorgden voor weinig energie. Deze vroege dagen juist voor véél energie. Het was superlekker weer, dus een perfecte dag om hard te lopen. Ik had mijn moeder gevraagd of ze me accountable wilde houden, dus mij er constant aan wilde herinneren dat ik moest gaan hardlopen vandaag. Zo gezegd, zo gedaan en het lukte.

Deze eerste training ging heel erg goed. Ik moet zeggen dat ik deze eerste trainingen van dit schema het lekkerste vind. Een paar intervallen van 2 minuten hardlopen en 1 minuut wandelen. Lang genoeg om te knallen, kort genoeg om er niet te moe van te worden. Stiekem doet het me ook terugdenken aan het begin van mijn hardloopleven. Waar ik nu intervallen onder de 7:00 per km kan lopen, liep ik in 2015 nog intervallen boven de 9:00 per km. Dus zelfs als je niet consequent bent, kan je progressie boeken.

Anyway, ik liep 2,84km in 23:05 op een prachtige herfstdag. Mijn dag kon niet meer stuk.

Vrijdag 14/10/2022: Hardlopen week 1, training 2.
De tweede training van de week. Deze training ging opzich oké. Ik kwam niet helemaal in mijn ritme doordat mensen besloten hun hond los te laten rennen op plekken waar dat niet mag. Gevaarlijk voor hardlopers en wielrenners, want hoe lief honden ook zijn: op het moment dat je snel voorbij komt denken ze óf dat je wilt spelen, óf dat je een prooi bent. Maargoed, sommige hondenbezitters zien dat helaas pas in wanneer het een keertje mis gaat.

Op de planning stond 5 minuten inlopen gevolgd door 5x 3:00 hardlopen en 1:00 rust. Aan het einde van de training had ik 3,11km in de benen in 25:05 minuten.

Maandag 17/10/2022: Hardlopen week 1, training 3.
Zoals je ziet heb ik door omstandigheden deze training al moeten verplaatsen naar de maandag. Normaal wil ik deze trainingsdagboekjes zo veel mogelijk op de zondag uploaden maar helaas gaat het dit keer niet lukken. 🙂

Vandaag was de laatste training van de eerste week. Mooie kleuren aan de bomen en op de grond. De geur van natte bladeren. HERFST! Ondanks dat mijn longen niet zo’n fan zijn van vochtig weer, kan ik oprecht genieten van mooie herfstdagen. Wat temperatuur betreft is het zelfs nog warm genoeg om in mijn T-shirt te lopen. Op de planning stond 5 minuten inlopen, 4x 4:00 hardlopen met 1 minuut rust. Deze training voltooide ik met 3,18km in 25:06! Met een voldaan gevoel en mok warme chocolademelk plofte ik later op de bank. Deze eerste week is afgerond!

Weektotaal kilometers: 9,13KM

Overige activiteiten:
Op de maandag heb ik een yoga-in-bed activiteit gedaan van een kwartier. Op de dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag heb ik nog gewandeld. Zo ben ik bijna iedere dag wel actief geweest deze week

Focus voor week 2:
In week twee wil ik de routine vast houden. Laat ik nog niet te hard van stapel lopen met mijn doelen.

Wil je mijn trainingen volgen? Volg me dan op Strava! Hoe was jouw trainingsweek?

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *