Je eerste paar hardloopschoenen kopen, 7 tips!

Je eerste paar hardloopschoenen kopen, 7 tips!

Het is januari, de winkels zijn weer open na de lockdown, en vandaag is de grote dag: Je besluit dat je voor het eerst wil gaan hardlopen en dat je daarvoor nieuwe sportschoenen nodig hebt. Hoe koop je die? Waar moet je op letten? Welke schoenen moet ik überhaupt kopen met het enorme aanbod? Help!!

Voordat ik de tips zal gaan geven zal ik een stukje vertellen over de eerste keer dat ik zélf hardloopschoenen ging kopen. Het was een mooie lentedag in April 2015 en ik had net de Marathon van Rotterdam op TV gekeken. Ik besloot direct naar de Bristol te lopen en kocht een paar goedkope Nikes, zonder enig advies. Het enige wat ik wist was dat je een maat groter moest kopen dan je gewone schoenmaat. De eerste paar maanden liepen ze heerlijk, mijn eerste 5km wedstrijd heb ik er ook nog op gelopen. Tot ik na een half jaar een blessure kreeg en ik van de fysiotherapeut te horen kreeg dat dit deels lag aan de schoenen die ik droeg – die gaven onvoldoende support aan mijn voeten. Nu moet ik er wel bij vertellen dat ik bijzonder lastige voeten heb. Had ik deze blessure kunnen voorkomen door schoenen te kopen die beter zijn voor mijn voeten? De meningen online zijn daar over verdeeld, maar naar mijn idee was dat in mijn geval wél zo. Hieronder een aantal tips die je mogelijk kunnen behoeden voor diezelfde fout:

  1. Laat een loopanalyse doen bij een speciaalzaak! Een loopanalyse kan je inzicht geven in hóé je precies loopt. Loop je naar binnen met je enkels, of juist naar buiten? Is dit heel erg veel, of valt het mee? Sportwinkels die artikelen verkopen voor een divers aanbod aan sporten hebben vaak ook wel een vorm van een voetmeting, maar ik heb persoonlijk het idee dat een speciaalzaak gercht op hardlopen daar nét iets meer specifieke kennis over hebben.
    Bij de Runnersworld loop je bijvoorbeeld op een stukje baan in de winkel hard en wordt je gefilmd. Eerst op je sokken, vervolgens met verschillende paren schoenen tot je het paar hebt gevonden dat het beste zit! Andere winkels werken weer met een loopband, of met een scanner. Wat dé beste methode is weet ik niet.
  2. Vraag als beginnende loper naar oudere versies/schoenen in de sale. Wanneer je niet zo zeker ervan bent of je hardlopen wel leuk vind, kan een paar van €130 pijnlijk zijn aan je portemonnee. Zeker als ze na een paar weken in de kast blijven liggen. Als je bij een loopanalyse uitlegt dat je een beginner bent en nog niet veel geld wilt investeren in je eerste paar, zullen ze je heus helpen door te kijken welke goedkopere schoenen het beste bij jou passen. Sidenote: hardloopschoenen van een ouder bouwjaar drogen wel sneller uit – ook bij stilstaan slijten ze -, maar als beginner die nog weinig kilometers maakt is dat nog niet echt een probleem. Voor je tweede paar kan je natuurlijk wel voor een nieuwer paar gaan.
  3. Plan je loopanalyse aan het einde van de middag. Als je veel loopt op een dag, of het nou wandelen naar werk is of hardlopen in de ochtend, zetten je voeten uit en dat kan zomaar een halve maat schelen. Probeer je loopanalyse dus aan het einde van de dag te plannen.
  4. Let niet op hoe leuk ze eruit zien. Ik snap het best, het oog wilt ook wat! Maar wie zegt dat die coole schoenen passen bij jouw voeten? Wat je wél kan doen, is vragen of ze de best passende schoenen nog in andere kleuren verkopen. Met enig geluk kunnen ze die dan voor je bestellen. Als dat niet kan, is het toch verstandig om bij dat paar te blijven. Ik heb alle jaren op blauwe hardloopschoenen gelopen terwijl dat écht niet mijn kleur is.
  5. Vervang je hardloopschoenen op tijd. Loop je vaak hard? Dan zal je deze tussen de 800 en 1000 kilometers moeten vervangen. Loop je niet vaak hard? Let dan op de tijd dat je ze hebt. Zoals ik hierboven al zei, ook als ze stil staan drogen ze uit. Draag ze in dat geval dan maximaal twee jaar. Dit kan je tegenwoordig makkelijk bijhouden in de meeste apps als Nike Run Club, Strava, Garmin etc.
  6. Duur is niet altijd beter, net als dat goedkoop niet altijd slechter is. Een vriendin van mij heeft meerdere jaren zonder enige klacht op een paar Nikes van €50 gelopen, terwijl ik met moeilijke voeten voor mijn tweede paar €150 neer moest leggen. Het ligt maar net aan je loopstijl, je ervaring, op welke ondergrond je het liefste loopt, welk deel van je voet je de meeste druk zet, en wat gewoon het lekkerste zit!
  7. Loop je schoenen rustig in! Is dit je eerste paar hardloopschoenen, zal je er nog niet direct veel kilometers op maken omdat je nog aan het opbouwen bent. Dus dan loop je ze sowieso rustig in. Is dit paar ter vervanging van een oud paar, wissel ze dan af met je oude paar. Ga er niet de eerste dag een halve marathon op lopen.

Hopelijk heb je iets aan deze tips! Op welk paar hardloopschoenen loop jij?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *