#Projectmarathon – Doelen stellen!

#Projectmarathon – Doelen stellen!

Oké, ik ga het doen. Ik ga mezelf uitdagen om binnen iets meer dan twee jaar tijd toe te werken naar het lopen van een hele marathon. There I’ve said it, er is géén weg meer terug. Of nouja, tenzij ik deze blogpost verwijder en doe alsof dit doel nooit heeft bestaan natuurlijk. 😉

Voor wie mij kent weet dat ik mezelf een hardloopster met chronisch motivatiegebrek noem. Een hardloper die niet constant hardloopt. Iemand die een half jaar kan doen over een schema van 0-5km en daarna maandenlang niks meer doet. Dit heeft te maken met twee verschillende dingen:

  1. Het gebrek van een goed, duidelijk lange termijn doel. Wanneer ik doelen stel, is het op relatief korte termijn. Ik koop bijvoorbeeld een startbewijs voor een 10km wedstrijd, maar ná die wedstrijd val ik in een gat omdat ik dus nog geen volgend doel had gesteld, en überhaupt nog geen volgend trainingsschema had uitgekozen.
  2. I’m a lazy ass. Alternatieve trainingen schieten er met enige regelmaat bij in.
  3. Mijn perfectionisme. Dit is iets wat mij de afgelopen jaren heel erg in de weg heeft gezeten. Ik ben iemand die zichzelf heel erg kan vergelijken met anderen op Instagram, of met mijn loopvrienden die allemaal sneller zijn dan ik ben. Vaak begin ik dus niet eens aan een training, verzin ik 10000 smoesjes, en stel ik het zó ver voor me uit dat ik halverwege een schema opgeef want “deze training ging zó slecht, dat kan ik toch niet op instagram delen?!”.

Hoe ga ik deze problemen dan tackelen?
Het eerste probleem ga ik tackelen door nú al verschillende schema’s uit te zoeken en op basis daarvan data te zetten voor (virtuele) wedstrijden. Voor de zekerheid zorg ik natuurlijk wel voor extra speling, want je weet nóóit wanneer je ziek bent, of een pijntje hier en daar gaat voelen. Kortom: voor legitieme redenen voor het overslaan van een training.

Globaal gezien is een 5km schema +/- 12 weken, 5-10km +/- 12 weken, 10km/hm +/- 12 weken en marathon +/- 18 weken. Technisch gezien, als alles extréém voorspoedig gaat kan je dus binnen 54 weken – een jaar en twee weken – een volledige marathon lopen. Ik vind dit echter niet realistisch, en wil er dus minimaal een jaar extra voor uittrekken. Voor de eerste twee schema’s wil ik beide drie weken extra rekenen. Mocht ik het qua pace aankunnen, wil ik in eind 2023 mijn eerste halve marathon gaan lopen. Waarom is die pace een dingetje? Volgens Runsmartproject ligt mijn gecalculeerde HM tijd met verloop op een finishtijd van 2:44. Nu weet ik dat de halve marathon van Eindhoven en Amsterdam beide een tijdlimiet hebben van 3 uur, wat in mijn voordeel werkt. Nu weet ik dat een halve marathon nog een ver-van-mijn-bedshow is en dat ik nog absoluut sneller kan worden in de komende maanden – mits ik dus consequent train. Wellicht kan ik dan ook nog ooit voor de City Pier City gaan.

Daarna mijn grootste doel: de volledige marathon. Deze wil ik het liefste zetten op de Marathon van Rotterdam in april 2025. Mocht het beter gaan dan verwacht, neig ik naar die van 2024, maar dan moet wel echt álles goed verlopen wat betreft trainingen en er geen blessures of coroon op de loer liggen. Waar ik zeker van ben is dat mijn eerste marathon die in Rottrtdam gaat zijn, want #demooiste blijft natuurlijk, ehhh….de mooiste! Al met al een project van zo’n 2 tot 2,5 jaar. Het moeilijkste gaat zijn om mezelf gemotiveerd te houden in de periode tussen de halve marathon en de start van het schema naar de volledige marathon. Misschien moet ik er dan juist een schema incalculeren dat zich focust op snelheid.

Maar, je bent een lazy ass…
Ja, dat is probleem nummer twee. Hardlopen als sport, is niet alleen hardlopen. Om blessurevrij kilometers te kunnen maken is het essentieel om ook te werken aan een sterkere core, stabiliteitsoefeningen en een goede warming-up en cooling down. Dit ga ik oplossen door dit ook écht in mijn (uitgeprinte) schema te verwerken en vakjes in te kleuren. Ik ben namelijk wél het type dat alle vakjes ingekleurt wilt zien. Het deel wat ik nog moet tackelen is hóé ik het ga combineren. Op welke dag ga ik wat doen?

Maar dat perfectionisme dan?
Dat is iets wat ik nú al aan het tackelen ben. Ik ga mijn gehele 0-5km schema niet elke training delen op Instagram. Het delen van loopjes is leuk, maar ik voel een soort onnodige “bewijsdrang” dat er progressie in zit. Stiekem wil ik eigenlijk dit hele project niet actief delen op sociale media, want als het toch niet lukt voel ik me er minder slecht over en blijf ik gewoon forever maximaal 10km rondjes lopen, ook prima. 😉

Wél ga ik het hier op mijn blog delen, want ik wil mijn journey in de toekomst wel terug kunnen lezen, er leerpunten uithalen, en wellicht mensen ermee inspireren. Mijn blog is mijn plekje online waar ik op dit moment geen sociale druk voel.

Beloningen!
Ik ga mezelf ook belonen na ieder behaald doel. Dit beslis ik wel op de korte termijn, bij aanvang van ieder schema. Zo verwacht ik mijn 5km schema eind december af te ronden. Het lijkt me leuk om voor een gloednieuwe hardloop outfit te gaan van wat betere kwaliteit dan ik nu heb. Mijn meeste hardloopkleding komt van de Decathlon, wat helemaal prima is wat betreft prijs-kwaliteitsverhouding. Toch lijkt het me leuk om een fijne outfit van Brooks te hebben, mijn favoriete hardloopkledingmerk.

Mijn huidige hardloopschoenen zijn qua leeftijd nog oké en kan zeker nog wel een paar maanden vooruit. Deze zal ik eerder vervangen na afloop van mijn 10km schema. Natuurlijk blijf ik dan weer voor mijn all-time favoriet: de Brooks Adrinaline GTS.

Anyways, ik ben héél erg benieuwd hoe dit project gaat aflopen. Ga ik van mijn chronische motivatiegebrek afkomen? Gaat het me lukken om mezelf uit te dagen en goed getraind een marathoner te worden? Let’s get this party started!

Heb jij ooit al een marathon gelopen? Hoe lang duurde jouw journey en heb je nog tips die ik absolúút niet moet vergeten? Deel ze in de reacties hieronder!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.