Mijn trainingsdagboek #01

Mijn trainingsdagboek #01

A Brand New Beginning. De laatste twee weken van 2021 had ik al een (nieuwe) poging gedaan om routine te creëren in het hardlopen. Ik had geen trainingsschema, maar liep om de dag even heerlijk +/- 2,75km en de dagen ertussen 1km. Stiekem niet alléén voor de routine, maar ook voor de “Je bent 7x in een week gaan hardlopen”-badge in de Nike Training Club app. De laatste badge uit de categorie “reeksen” die ik nog moest behalen.

Maar nu is het Januari 2022, en tijd voor een schema. Vorig jaar heb ik een tijdje het hardloopprogramma Start To Run gevolgd. Hetzelfde hardloopschema als waar ik in 2015 mee begon, maar dan via de app in plaats van MP3’tjes. Helaas sloeg de verveling al snel toe. Ik ben niet gemaakt voor drie dezelfde trainingen in één week, ik heb afwisseling nodig! Kortom, tijd voor iets anders. Ik ga weer terug naar het Have A Good (Summer) Run schema van Annemerel en Arthur. Een schema dat ik in 2020 kocht en me destijds wel goed beviel. 🙂 Ik ga iedere week na afloop van de derde training een blogpost schrijven over mijn trainingsdagboek. Mijn trainingsweek eindigt op donderdag, zodat ik op vrijdagmiddag de blog kan plaatsen. Enjoy!

Zaterdag 01/01/2022: Hardlopen week 1, training 1.
Hardlopen op 1 januari, hóé cliché. Niet onder het mom van “Goede voornemens” (oké, stiekem misschien wel een beetje), maar meer onder het mom van “Ik wil die Nike Nieuwjaarsdag badge!” en “Ik wil die Garmin Nieuwjaarsdag badge!” trok ik na lang uitslapen de hardloopschoenen aan voor mijn eerste training. 5 minuten opwarmen (wandelen) gevolgd door 6x 2 minuten hardlopen en 1 minuut wandelen. Een fractie van wat ik afgelopen oktober nog liep tijdens de Kwart marathon van Rotterdam, maar hé, die deed ik half tot niet getraind.

Deze training ging ontzettend goed. Ik liep al mijn intervallen onder de 7:00 minuten per kilometer. Even een flashback naar toen ik in 2015 mijn eerste rondjes liep: toen waren mijn intervallen in zo’n 9:00 minuten per kilometer. Ook als hardloper met chronisch motivatiegebrek kan je progressie boeken. Noem me maar het levende bewijs. 😉

Anyway, ik liep 2,98km in 23:04 op een bloedmooie, véél te warme 1 januari. Mijn dag kon niet meer stuk.

Zondag 02/01/2022: Hardlopen week 1, laatste 1km voor de Nike badge.
Zondag gaat vanaf week twee een van mijn standaard hardloopdagen worden. Deze week stond de zondag nog in het teken van de laatste 1km lopen voor de Nike badge. Mission accomplished, na zes jaar heb ik eindelijk de badge die het gat in mijn profiel opvult. Stiekem ben ik best wel verslaafd aan badges halen in de 3(!) hardloop apps die ik gebruik. Misschien moet ik er eens een blogpost over schrijven?

Maandag 03/01/2022:
MONDAY (active) REST DAY. Zo, dat staat genoteerd. Op een of andere manier slaap ik van zondag op maandagnacht altijd enorm slecht. Een grote kans dat dit komt doordat ik in het weekend véél te laat naar bed ga, maar als je partner kok is van beroep en pas laat thuis komt, wil je in het weekend nog wel wat quality time samen. Anyway, op maandagen wordt er vanaf nu niet meer hardgelopen. Wel kan ik er altijd voor kiezen om – bij voldoende slaap – te gaan wandelen, of Ring Fit Adventure/Zumba te doen op de Nintendo Switch. Andere vormen van training zijn een leuke afwisseling. 🙂

Dinsdag 04/01/2022: Hardlopen week 1, training 2.
Deze tweede training werd ik gelijk uit mijn comfort zone gerukt: regen. Ondanks dat hardlopen in de regen altijd heel fijn is, kost het me altijd ontzettend veel moeite om de deur uit te gaan. Binnen is het warm, droog en gewoon fijn! Toch kon ik het mezelf niet vergeven als ik deze tweede training gelijk zou overslaan. Dus hup, de deur uit! Op de planning stond 5 minuten inlopen gevolgd door 5x 3:00 hardlopen en 1:00 rust. Voor mijn gevoel ging het prima en had ik aan het einde van de training 3,19km in de benen in 26:06 minuten.

Woensdag 05/01/2022:
Woensdag rustdag. Op werk heb ik wel een lekker actieve dag gehad, aan het einde van de woensdag stond de stappenteller op 10,906 stappen. Pri-ma!

Donderdag 06/01/2022: Hardlopen week 1, training 3.
Donderdag was de laatste training van de eerste week. Het kostte me ontzettend veel moeite om mezelf de deur uit te krijgen aangezien ik na thuiskomst van werk een iets te lang middagdutje had gedaan, maar uiteindelijk heb ik toch mijn hardloopschoenen aangetrokken. Op de planning stond 5 minuten inlopen, 4x 4:00 hardlopen met 1 minuut rust. Deze training voltooide ik met 3,22km in 25:06! Met een voldaan gevoel en mok warme chocolademelk plofte ik later op de bank. Deze eerste week is afgerond!

Weektotaal kilometers: 10,14KM

Focus voor week 2:
In week twee wil ik de routine vast houden! Mijn hardloopweek gaat vanaf komende week beginnen op zondag.

Hoe was jouw trainingsweek?

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.